top of page

”Det handlar om din hälsa på lång sikt och att inte göra det så förbaskat krångligt”

Uppdaterat: 9 dec. 2021

Ett arbete som dietist inom primärvården, egen erfarenhet av IBS och en frustration över att inte kunna hjälpa sina patienter gjorde att hon började fördjupa sig inom maghälsa. Efter att ha provat de mesta på både sig själv och sina patienter började hon äta enligt kostbehandlingen FODMAP och blev betydligt bättre. Sedan dess har hon framgångsrikt behandlat mer än 10 000 personer med IBS. Vi har träffat Sofia Antonsson, legitimerad dietist och grundare av företaget Belly Balance, som hjälper människor med magproblem till en fungerande vardag och ett bättre liv.Sofia har bott i och omkring Stockholm i hela sitt liv. För några år sedan flyttade hon från centrala stan ut till landet på Ekerö. Här har hon funnit sin nya oas, en plats där hon kan andas ut och landa efter att ha varit ute på resande fot och föreläst. Innan hon utbildade sig till dietist jobbade hon som reseledare i några år. Hon provade också på livet som dansbandssångerska. Hon tycker om att sjunga, och än idag sjunger hon då och då på bröllop och privata fester. Något annat hon gillar, är att hänga i stallet. Hon är en riktig hästfantast och har precis köpt sin första egna häst.


- Det är otroligt spännande och samtidigt lite nervöst. Tänk om vi inte trivs ihop? Jag tror att alla människor behöver något de brinner för i livet för att kunna hantera oro och stress. Något som bara är lustfullt och inte är förknippat med en massa måsten. Hästarna och stallet är min passion i livet och min mentala pysventil, säger Sofia.


Sofia är legitimerad dietist och började jobba inom primärvården för cirka 15 år sedan. Många av patienterna som kom till henne hade problem med IBS (Irritable Bowel Syndrome) som ger symptom som gaser och uppblåst mage, förstoppning och diarré. Symptom som begränsade dem i deras vardag och gav en sämre livskvalitet. Även Sofia hade problem med IBS . Frustrationen över att inte kunna hjälpa dem eller sig själv gjorde att hon fördjupade sig inom maghälsa och kom i kontakt med kostbehandlingen FODMAP. Hon testade själv och blev betydligt bättre. Hon valde därför att vidareutbilda sig inom FODMAP på Monash University och King´s College i London.


- När jag kom hem och började erbjuda FODMAP-behandlingen spreds ryktet fort och jag fick förfrågningar från hela Sverige. Jag insåg att kunskapen om IBS var låg och behovet av hjälp stort och tänkte att jag hade möjlighet att göra en viktig insats, säger Sofia. Mitt mål var att alla med IBS skulle känna till sjukdomen och framförallt veta att det finns en behandling som hjälper, säger Sofia.


Sagt och gjort. 2015 startade Sofia företaget Belly Balance tillsammans med dietistkollegan Jeanette Steijer. Företaget erbjuder digital IBS-behandling via en app. Behandlingen är baserad på den vetenskapligt bevisade kostbehandlingen FODMAP i kombination med kunskap om magen, yoga och mindfulness. Företaget, som idag har fem anställda, vänder sig till såväl vårdgivare (dietister) som till privatpersoner över hela landet. Behandlingen består av flera steg. Först och främst handlar det om att ge IBS-patienterna kunskap om magen och hur den fungerar. Därefter lär man sig mer om medvetet ätande som exempelvis portionsstorlek, äthastighet och regelbundenhet. Kostbehandlingen går ut på att utesluta vissa typer av kolhydrater som lök, vitlök, råg, vete, rödbetor och vattenmelon under 4-6 veckor. Därefter återinför man ett livsmedel i taget och se vad patienten reagerar på. Användarna får ett konkret verktyg för att kunna hantera sina symptom och veta vilka livsmedel som stör deras magar. Förutom kostbehandling ingår även en stressbehandling med yoga, meditation och mindfulness.


- Mer än 75 % av de som går igenom vårt program upplever att de blir bättre och får en bättre livskvalitet. Det är fantastiskt att kunna bidra till det. Även min egen mage mår mycket bättre idag. Jag vet vad jag kan äta och vad jag bör undvika, det är jätteskönt och framförallt inte särskilt svårt, berättar Sofia.


Den 14 maj 2021 föreläser Sofia för Bokaderos nätverk om Balans i magen – Balans i livet.

Sofia föreläser med maghälsan i centrum. En föreläsning som berör alla, inte bara de med IBS. Hon går igenom den senaste forskningen, vad ska man äta, vad ska man inte äta. En föreläsning med enkla och lustfyllda tips och bra riktlinjer att följa utan pekpinnar och värderingar. Förhoppningen är att deltagarna ser nyttan och incitamenten att förse kroppen med riktigt bra bränsle.Sofia Antonsson Läs mer, se video på Sofia & skapa kontakt: https://www.bokadero.se/sofia-antonsson


Comments


bottom of page