top of page

”Tekniken förändras men kulturen hänger inte med”

Uppdaterat: 12 mars 2021

Efter att ha arbetat inom vården i tio år startade han en av Sveriges första eventbyråer i slutet av 1980-talet. Sedan dess har han arbetat med möten ur olika perspektiv. Dels bakom kulisserna som producent av stora konferenser och dels på scenen som moderator och föreläsare. De senaste tolv åren som konsult och föreläsare med fokus på möteskultur, digital arbetsmiljö och effektiva möten. Vi har träffat Micke Darmell, mannen som försöker förändra en förlegad möteskultur och lära oss att använda tiden på ett mer effektivt sätt.


Sättet att samla människor, sprida information och hålla möten har ändrats enormt bara de senaste åren. Coronapandemin har snabbat på den utvecklingen ytterligare. Det finns knappt någon idag som inte haft ett Zoom, Google Meets eller Teamsmöte.


- Tekniken finns, men sättet att hålla möten är likadan idag som för trettio år sedan, säger Micke Darmell. Det vill vi ändra på!


Micke Darmell är utbildad undersköterska, född och uppvuxen i Gävle. Som de flesta killar som utbildade sig inom vården i början av 1980-talet sökte han jobb på akuten och ambulansen.


- Det var där man skulle vara, framförallt om man var kille, minns Micke. Jag märkte dock fort att det inte var något för mig, jag tyckte mest att det var otäckt. Jag hade valt vården för att jag ville bistå med omsorg hellre än traditionell vård.


Sagt och gjort. Micke sökte ett nytt jobb och fick en tjänst som undersköterska på Södertull, en långvårdsklinik i centrala Gävle, med plats för 600 patienter. Klinikchefen Rutger och Micke blev snabbt goda vänner och pratade ofta om hur verksamheten skulle kunna utvecklas. Rutger tyckte om Mickes idéer och frågade en dag ”Om du fick göra vad du ville med den här verksamheten, vad skulle du göra då?”. Några dagar senare presenterade Micke en lista med förslag. Rutger gillade det han såg och gav Micke uppdraget att utveckla verksamheten på det sätt han tyckte var bäst. Ett stort ansvar för en kille på bara 23 år, men Micke antog utmaningen och genomförde många uppskattade förändringar i verksamheten. Han blev kvar på Södertull i drygt tio år.



- Det Rutger framförallt lärde mig var att våga lita på människor. Att istället för att styra och kontrollera sina medarbetare – lita på dem och ge dem förutsättningar att göra sitt allra bästa. Rutger var modig som gav mig ett så stort ansvar. Jag vet att han fick försvara sitt beslut och backa upp mig flera gånger under de här åren och det är jag honom evigt tacksam för, berättar Micke. Något annat han upptäckte under åren inom omsorgen var hur mycket tid som lades på ineffektiva möten. En erfarenhet han tog med sig när han något år senare startade en av Sveriges första eventbyråer – Darmell Event i Gävle. Byrån fokuserade på riktigt bra innehåll, inte bara cool ljussättning och spännande mat och fick många uppdrag under 90-talet. I event- och kommunikationsbranschen blev Micke sedan kvar tills han år 2008 flyttade till Malmö och startade gr8 meetings tillsammans med sin fru Helene.


Företaget gr8 meetings utbildar, guidar och inspirerar till bättre möten i organisationer och mellan människor. De hjälper framförallt ledningsgrupper att förändra möteskulturen inom företaget, skapa mer effektiva möten och hitta en sund balans i den digitala arbetsmiljön.



- Vi tjänstepersoner i Sverige spenderar 30 procent av vår arbetstid på möten. Är du chef eller ledare är den siffran mellan 50 och 80 procent. Allt annat i arbetslivet är effektiviserat, men många möten hålls fortfarande på samma sätt idag som för 30 år sedan. De saknar ett tydligt syfte, mål och agenda. De startar efter utsatt tid, är onödigt långa, drar ut på tiden och leder sällan till konkreta resultat. Det är ett enormt resursslöseri, säger Micke Darmell.


Coronapandemin har gjort att många jobbar hemifrån och de flesta fysiska möten har ersatts med digitala. Det ställer stora krav både på ledare och medarbetare att ställa om, lära sig ny teknik och dra nytta av alla de digitala verktyg som finns. Att hålla ett digitalt möte ställer helt andra krav än ett fysiskt. Både den som leder mötet och de som deltar måste kunna tekniken. Den som leder mötet måste nå ut till åhörarna på ett helt annat sätt, fånga rummet och skapa delaktighet. Det tar dessutom ofta längre tid att förbereda ett digitalt möte än ett fysiskt.


- Vi fick betydligt fler samtal från chefer och ledningsgrupper under förra året. Många företag insåg att de behövde hjälp att få till bra digitala möten och skapa en mer effektiv möteskultur i företaget. Det är ett steg i rätt riktning att företag börjar förstå värdet av en väl fungerande möteskultur. Äntligen! säger Micke Darmell.


Läs mer & boka Micke Darmell: https://www.bokadero.se/micke-darmell







bottom of page